Проф. д-р САВА ДИМИТРОВ
Проф. д-р САВА ДИМИТРОВ
Ректор

е завършил НМА „Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Дипломиран експерт към фирмата за кларинети H. Selmer & Cie (Paris). Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007, доцент от 2010 и професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Концертирал е в много състави като първи кларинетист и е участвал в турнета във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др.  Създава кларинетен квартет, който има изнесени концерти в България и Германия. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БР, на оркестър „Оркестрал” и др.  Имал е самостоятелни рецитали в  София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи  като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове.

Автор е на  книгите „Българската кларинетна школа”  (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011).  Съставил е и е издал три сборника (2012, 2013, 2016) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от проф. Сава Димитров.

« Назад