Майсторски клас на Албена Данаилова в НМА

10.10.2018Майсторски клас на Албена Данаилова в НМА

От 15 до 18 октомври 2018 Албена Данаилова ще проведе майсторски клас със студентите от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в зала № 48 на НМА /бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94/, начало 10 часа.

 

През 2008 Албена Данаилова печели длъжността на първи концертмайстор на Виенската опера, с което разбива стереотипа и става първата жена-концертмайстор в историята на прочутия оркестър.

Тя е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и Висшето училище за музика и театър в Рощок. Лауреат е на конкурсите „Светослав Обретенов“, „Млади музикални дарования“, „Коциан“ и „Концертино“ – Прага, „Kloster Schontal“ – Германия, „Тибор Варга“ в Швейцария, „Виторио Гуи“ в Италия.

През 2004 печели концертмайсторското място в Лондонската филхармония. На следващата година дебютира като солист на Концерта за цигулка и оркестър на Пьотр Илич Чайковски в Musikhalle в Хамбург. През 2006/2007 работи в Баварската държавна опера в Мюнхен под диригентството на Зубин Мета. Солист е на Софийската филхармония през 2009 с диригент Урош Лайовиц и през 2017, когато представя Концерт за цигулка и оркестър „В памет на един ангел“ на Албан Берг с диригент Йоханес Вилднер. Гостува като солист и с квартет Миландер в Израел, САЩ, Австрия, Швейцария, Чехия, Полша, Германия.

Като концертмайстор на Виенската филхармония работи с диригентите Сейджи Озава, Даниел Баренбойм и Лорин Маазел.

« Назад към всички събития